OŠ KOLE RAŠIĆ - NIŠ
Registrujte se ili logujte da bi imali potpuni pristup forumu i chat-u !!

OŠ KOLE RAŠIĆ - NIŠ

..::KOLE RAŠIĆ::..
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Nikola Kole Rašić

Go down 
AuthorMessage
ZZPosts : 3
Points : 5
Zahvale : 0
Join date : 2009-11-21

PostSubject: Nikola Kole Rašić   Sat Nov 21, 2009 11:23 pm

Ko je bio Nikola Kole Rašić?
Као што смо већ напоменули, српска војска међу првима схвата предности герилских акција у одређеним моментима и околностима. Стога 1876, пред објављивање рата Турској настају прва званична правила која ће се примењивати на четничке одреде, као неку врсту специјалних јединица. Спремајући се за рат, Србија је у неослобођене крајеве слала обучене герилце, како би касније напредовање војске било лакше. Овде наилазимо на сличност са ускоцима, који су имали сличне задатке и циљеве. Први четнички војвода(турцизам ''харамбаша'' бива замењен словенском речју ''војвода'' насталом од глагола ''војевати'') био је нишки трговац Никола Коле Рашић. Он је руководио четама између Ниша и Лесковца, а сам је образовао чету од око 300 људи. Његов задатак је био да пробије пут војсци и олакша даље продирање на југ. Војвода Коле је, у Другом српско-турском рату први ушао у Лесковац и држао говор ослобођеном народу. Тодор Станковић Нишлија је међу првима организовао чету која касније улази у састав Добричког одреда(под командом Милоша С. Милојевића). Тоша Станковић ће касније бити један од преговарача у нишкој тврђави о предаји турске војске. Танасије Таско Узуновић је трећи истакнути четник, који успева да побегне из нишке тврђаве и приђе Колету Рашићу, чији је био нераздвојни пријатељ.
Back to top Go down
View user profile
ZZPosts : 3
Points : 5
Zahvale : 0
Join date : 2009-11-21

PostSubject: Još malo podataka o Koletu Rašiću!   Sat Nov 21, 2009 11:25 pm

СПОМЕНИК ОСЛОБОДИОЦИМА НИША
Идеја о подизању споменика родила се одмах по протеривању Турака из Ниша. Међутим, тек после Првог светског рата образован је одбор са задатком да организује подизање споменика. Камен темељац постављен је 1927.године, на педесетогодишњицу ослобођења Ниша од Турака.
На конкурс су приспела 23 рада, од којих је прву награду добио вајар Антон Аугустинчић, другу Риста Стијовић и трећу Сретен Стојановић. Одбор је одлучио да израду споменика повери Антону Аугустинчићу. Споменик је израђен у црном јабланичком мермеру са бронзаним скулптурама и рељефима.
На врху споменика је коњаник – весник победе (Моравац на коњу), са заставом слободе на којој су иницијали “СССС“ (Само слога Србина спасава). Ниже је фриз који представља борбу Стевана Синђелића на Чегру, а на северној страни Коле Рашић диже Нишлије на устанак. Источна и западна страна симболишу догађаје од 1809. до 1918. године. Још ниже су четири рељефа: заклињање устаника Коле Рашића са протом Петром Икономовићем 1874. године и улазак ослободилачке војске у Ниш 1877. године; одлука Народне скупштине из 1914. године о уједињењу свих Јужних Словена и улазак ослободилачке војске у Ниш 29. септембра 1918. године.
На дан прославе шездесетогодишњице ослобођења Ниша од турског окупатора, 28. јуна 1937. године откривен је споменик ослободиоцима Ниша.
Back to top Go down
View user profile
ZZPosts : 3
Points : 5
Zahvale : 0
Join date : 2009-11-21

PostSubject: Još nešto o Koletu!   Sat Nov 21, 2009 11:30 pm

На територији Градске општине Палилула налази се велики број историјских споменика. Ранохришћанско налазиште је откривено на простору око цркве Св. Николе. У бројним бунама против османлијске власти истичу се мештани села данашње Градске општине Палилула Битке за ослобођење Града водиле су се око места познатог по турским шанчевима. Легендарни јунак из тог периода је Никола-Коле Рашић koji je sahranjen na starom niškom groblju Gorica.
Opština Palilula i grad Niš završili su prvu fazu adaptacije Starog groblja „Gorica“ gde je planirana izgradnja prvog memorijalnog parka na jugu Srbije. Na ovom groblju počiva oko 3.000 Nišlija, a zakonom je zaštićeno 200 humki. Međutim, ovo groblje trenutno predstavlja ruglo grada jer su spomenici slomljeni, kapele ispisane grafitima, a u jednom delu groblje je pretvoreno i u deponiju.
Za uređenje Starog groblja biće izdvojeno 21 milion dinara, a u okviru prve faze, koja je koštala tri miliona dinara, postavljena je nova istočna kapija od armiranog betona i kovanog gvožđa sa starom ornamentikom.
- Na groblju „Gorica“, koje je od 1991. godine pod zaštitom države, sahranjene su znamenite ličnosti grada, kao što su Nikola Kole Rašić, srpski ustanik, Tanasko Uzunović, ugledni građanin i političar, i mnogi drugi. Zato želimo ceo taj prostor da oplemenimo kako bi ga pretvorili u svojevrsni park sećanja na istoriju Niša
Back to top Go down
View user profile
OkiPosts : 17
Points : 27
Zahvale : 6
Join date : 2009-11-23

PostSubject: Re: Nikola Kole Rašić   Mon Nov 23, 2009 11:11 pm

Stvarno pametno, nisam znao iako sam rodjen u Nisu? Da ima zahvala za ZZ sigurno bi je dobio!
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Nikola Kole Rašić   

Back to top Go down
 
Nikola Kole Rašić
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» K’nossos, a Point n’ Click Adventure Title by Svarun Games

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
OŠ KOLE RAŠIĆ - NIŠ :: ..::General::.. :: Škola : Kole Rašić-
Jump to: